Hapjes, Koud

“Hapjes, toastjes, lepelhapjes, amuses, glashapjes, tapas, aperitiefhapjes, voorafjes, appetizer, smaakmakertjes, eetlustopwekkers, tussendoortjes, versnapering, vluggertjes, … „

koude-hapjes43Hapjes, toastjes, lepelhapjes, amuses, glashapjes, tapas, aperitiefhapjes, voorafjes, schaalhapjes, appetizer, smaakmakertjes, bordhapjes, eetlustopwekkers, kophapjes, tussendoortjes, entreetje, versnapering, vluggertjes, … : het komt allemaal op het zelfde neer, het zijn kleine tot zeer kleine gerechtjes (warm of koud) die als doel hebben de smaakpapillen op gang te brengen en de spijsvertering te bevorderen.

Je vind hieronder inspiratie voor koude hapjes met vis, vlees, gevogelte, fruit en nog veel meer. Deze hapjes maken van jouw feestje of verjaardag een groot succes! Zorg er wel steeds voor dat je hapjes klein en kleurrijk zijn.

vlees-koksmuts43
Vlees
kalkoen43
Gevogelte of Wild
vis-met-muts43
Vis
surfenturf43
Surf & Turf
veggie43
Vegetarisch
alfabetkleur43
Koude Hapjes, A-Z

Hapjes zijn kleine gerechten die als voorgerechtje of tussendoortje gegeten worden. Dit kunnen allerlei eenvoudige hapjes zijn, die je makkelijk op voorhand klaarmaakt, mits het koude hapjes zijn. Zorg ervoor dat de hapjes niet alleen origineel, maar vooral hapklaar en klein zijn!
Toastjes zijn krokante koekjes of geroosterde broodjes, in vormpjes gesneden (zoals, vierkant, rechthoek, ruit, rond, visvorm, …), belegd of besmeerd met hartig broodbeleg en afgewerkt met nog wat garnering zoals stukjes fruit of groenten. Maak de toastjes origineler door verschillende broodsoorten te nemen. Indien een toastje wordt belegd met een smeerbaar broodbeleg (zoals paté of salade), dan moet zeker gesteld worden dat het toastje snel gegeten wordt, anders wordt het wak/zacht en zijn ze niet meer zo lekker. Deze dus op de laatste minuut klaarmaken!
Lepelhapjes zijn hapjes aangeboden op een lepeltje. Wat je op een toastje legt, kan je evenzeer op een lepel serveren: zelfs met eenzelfde vulling geven lepelhapjes de indruk volledig anders te zijn en ook van smaak. Tover oerdegelijke toastjes eens om tot luxe hapjes door ze te serveren op een lepel in plaats van op toast. Lepels voor lepelhapjes bestaan er in allerhande vormen van klassiek Chinees tot uiterst modern, van breekbaar porselein tot onverwoestbaar inox.
Amuses zijn zeer kleine gerechtjes die vroeger tussen de gangen door werden geserveerd, maar tegenwoordig vaak worden aangeboden bij het plaatsnemen aan tafel. De volledige term voor een ‘amuse’ is ‘amuse-gueule’ of ‘amuse-bouche’ (uit het Frans, letterlijk ‘vermaak voor de mond’, waarbij de tweede iets minder vulgair klinkt). Amuses worden geserveerd op een lepeltje, in een kopje, op een bordje, in een glaasje, op een schaaltje en veel meer …

Copyright “KOOKRECEPTEN”

4 gedachten over “Hapjes, Koud

 1. ik zoek een recept om thuis lekkere Filet Americain te maken ( geen steak tartaar ) kan iemand me helpen? Ik woon in Spanje en heb alleen e-mail.

  • 125 gr rundergehakt
   1 halve sjalot zeer fijn gesnipperd
   1 soeplepel kappertjes met z’n azijn
   1 soeplepel mayonaise met olijfolie
   1 theelepel Dijon mosterd
   2 goeie scheuten Worchester sauce
   enkele druppels tabasco of
   peper
   zout naar smaak

   Alles grondig mengen en koel wegzetten voor een kwartier. Dit bewaart hooguit 1 dag in de frigo en dan wordt het vlees bruin.

  • zo maak ik mijn filet americain en tot nu toe lust iedereen hem graag

   maal een biefstukje zelf
   doe er naar gelang de hoeveelheid van het vlees : 1 kflpl mayonnaise,1 kflpl ketchup,1 kflpl hamburgersaus, enkele druppels tabasco in -alles goed mengen – peper en zout toevoegen en als je het wenst kun je nog een beetje worchestersaus of mosterd toevoegen
   laat het u smaken

Reacties zijn gesloten.