Stamppot – Stoemp

“En het is alweer zover … stamppottijd / stoemptijd!„

stamppot43Stoemp zijn aardappelen die geplet worden met een stoemper. Stoemp is dus puree en een stoemper is een aardappelstamper/pureestamper. Stoemp of stamppot staat op de lijst van de voedzame schotels. Stoemp of stamppot is hét populaire gerecht bij uitstek, met goedkope ingrediënten weliswaar, maar het heeft zijn kwaliteiten bewezen. Misschien is de opleving van dit gerecht te danken aan de algemene tendens om terug te grijpen naar aloude tradities en gebruiken. De stoemp/stamppot staat op talloze menukaarten, hoewel het oorspronkelijk niet bedoeld was om dit gerecht buitenshuis te eten.
De basis is onze beste vriend de aardappel. In de meeste gevallen is een bintje de beste keuze. Vervolgens wordt er ook nog een groente in de puree verwerkt. Wortel, kool en prei zijn alle drie geschikt, maar dan afzonderlijk, nooit samen. In een stamppot vindt u gewoonlijk maar één soort groente terug. U kunt de stoemp, indien nodig, meer smaak geven door er stukjes gebakken spek onder te mengen. Een goede stoemp/stamppot wordt meestal opgediend met vlees van het varken, zoals pensen, gehaktballetjes, spek, kotelet of worst, een vleessaus/vleesjus en natuurlijk een lekker stevige pint.

RECEPTEN

Gerechten met fruit

Gerechten met groenten, A – L

Gerechten met groenten, M – Z

iNFOeDGE

  • Stamppot To Go
  • Geen tijd of zin om gezond én lekker te koken? Dan heten wij je van harte welkom! Take away bij Berkman

Waar vind je de beste plek om stoemp/stamppot te eten? De stoemp/stamppot is daar dan niet alleen overheerlijk, maar de portie is ook royaal en daarenboven nog eens betaalbaar. Ken jij zo’n etablissement en welke stoemp/stamppot is het? Laat het iedereen weten, wij ook zijn benieuwd!

De recepten zijn gemakkelijk te printen (Print & PDF) en makkelijk door te sturen naar familie en vrienden via de ‘E-mail’-button. Heb je een tip of een ander lekker klassiek gerecht of wil je laten weten dat je een recept erg lekker vindt? Geef het door, dat zet andere bezoekers misschien aan om het ook eens uit te proberen.

Copyright “KOOKRECEPTEN”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.