“Een Wijdverspreide Culinaire Techniek„
Gratin is een wijdverspreide culinaire techniek in de bereiding van voedsel, waarbij het gerecht wordt afgewerkt met een goudbruine korst, vaak met behulp van paneermeel/broodkruim, geraspte kaas, ei en/of boter. Gratins, ontstaan in de Franse keuken, zijn heerlijke combinatie van aardappelen, groenten, vlees en room en wordt meestal bereid in een ondiepe ovenschaal. Een gratin wordt eerst gebakken of gekookt op het fornuis of in de oven en verder afgewerkt onder een grill tot er op de bovenlaag van het gerecht, een goudbruine knapperige korst wordt gevormd. Traditioneel wordt een gratin geserveerd in de ovenschaal, vanuit de oven rechtsreeks op de tafel.
De Koning onder de gratins is natuurlijk dé “gratin dauphinois”. Deze gratin geeft door zijn krokante korstje en romige smaak een bijzonder smaakvol tintje aan de maaltijd, maar het is heel goed te combineren met verschillende soorten vlees of vis en met diverse groenten. Zie hieronder gratingerechten met aardappelen, groenten, vlees, vis, room ….
RECEPTEN |
|
Voorgerechten Bijgerechten |
Hoofdgerechten |