Eendgerechten

“Eend Wordt Gewaardeerd Om Zijn Fijne, Delicate Vleessmaak„

eend43Eend wordt gewaardeerd om zijn fijne, delicate vleessmaak. Men beschouwt de eend dan ook als een delicatesse. Het vlees kan betreffende kleur variëren van wit tot bruinachtig-wijnrood. Het is voedzaam en past perfect bij vruchten of vruchtensauzen (sinaasappelen, perziken, druiven, kersen, appelen, veenbessen, …).
Eend, gebraden in zijn geheel aan het spit, smaakt overheerlijk, maar het kan natuurlijk evengoed worden gebakken in de pan of in de oven en in stukken (borstfilet en bouten). Eend moet rozig tot rood gebakken worden. De bouten gaar je het best nog wat apart na, want die moeten volledig gebakken zijn, anders zijn ze taai. De borstfilet van eend (“Magret de canard”) kan je apart kopen, de boutjes zijn moeilijker apart te vinden.
Eendenborstfilet geeft veel culinaire mogelijkheden, ze kan geroosterd, gerookt, gestoofd of gebraden worden en verwerkt in een voor- of hoofdgerecht. Men onderscheidt drie soorten eend: tamme, half-wilde en wilde eenden.

RECEPTEN

A – L

M – Z

Wilde eenden zijn kleiner dan tamme eenden en veel magerder (heeft een beduidend lager vetpercentage). Ze wegen minder dan 1 kilo. Het vlees van wilde eend is aromatischer van smaak. Binnen het jachtseizoen bindt men ze vers aan, buiten het seizoen zijn ze diepgevroren. Het vlees van wilde eend is lichtrood tot donkerrood.
Jonge wilde eend is geschikt voor de bereiding in zijn geheel.
Half-wilde of kooi-eenden zijn eigenlijk gefokte eenden, ze scharrelen wat rond in de eendenkooi en worden gevoed. Daarmee lijkt het vlees meer op het vlees van de tamme eend.
Tamme eend levert smakelijk vlees, maar met een neutrale smaak en kunnen tussen 2 ½ en 4 kilo wegen. De belangrijkste soort tamme eend is de Aylesbury-eend uit Engeland. Deze tamme eend is erg smakelijk en mals. De Nantes-eend, die smakelijk vet vlees heeft, is kleiner en de Rouan-eend heeft fijn roodgetint vlees. De Barbarijse eend is een scharreleend. De smaak van deze eend wordt omschreven als muskusachtig. Dan heeft men nog de kleine Pekingeend die vooral in de Chinese keuken wordt gebruikt. Het vlees hiervan is fijn en zacht van smaak, waarbij het vel lekker knapperig is na bereiding.

De recepten zijn gemakkelijk te printen (Print & PDF) en makkelijk door te sturen naar familie en vrienden via de ‘E-mail’-button. Heb je een tip of een ander lekker klassiek gerecht of wil je laten weten dat je een recept erg lekker vindt? Geef het door, dat zet andere bezoekers misschien aan om het ook eens uit te proberen.

Copyright “KOOKRECEPTEN”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.