La Tomatina

“La Tomatina, het tomatenfeest in Buñol, is jaarlijks iedere laatste woensdag van augustus„

tomaten600

la_tomatina43La Tomatina of tomatenfestival is een gek en uitbundig feest dat gevierd wordt in het dorpje Buñol in de Spaanse provincie Valencia. Eén dag per jaar verandert het slaperige plaatsje Buñol in een slagveld, maar wel een vrolijk slagveld, waar men elkaar bekogelt met rijpe tomaten om de nieuwe oogst op gepaste wijze te vieren. Het is een jaarlijks terugkerend tomatengevecht op de laatste woensdag van augustus dat altijd veel toeristen trekt. Er doen meer dan 40.000 deelnemers mee (een kleine 10.000 inwoners en een 30.000-tal toeristen) en er worden over de 100 ton rijpe tomaten gebruikt. Het tomatengevecht is zo heftig dat na afloop het hele dorp “rood” gekleurd is.

La Tomatina valt op volgende woensdagen:

  • 2017: 30 augustus
  • 2018: 29 augustus
  • 2019: 28 augustus
  • 2020: 26 augustus
  • 2021: 25 augustus

Wat in 1945 begon als kattenkwaad van een groepje jongeren is nu ‘s werelds grootste voedselgevecht. Omdat een paar jongeren niet mee mochten doen aan een lokale optocht, stalen ze tomaten aan een groentekraam en gooiden ze deze naar de optocht. De jongeren werden opgepakt en moesten betalen voor de schade. Het jaar daarop herhaalden ze dit, al dan niet van gestolen of meegebrachte tomaten, en met iets meer jongeren. En telkens werden ze opgepakt en moesten ze betalen. En zo ging dit jaar in jaar uit en groeide het aantal “deelnemers”. Na enkele jaren dit volgehouden te hebben werd het een traditie, maar zonder een officiële status. Deze dag werd omgedoopt tot “La tomatina” of “Fiesta del tomate”. Vanaf 1959 werd dit tomatenwerpen uiteindelijk toegestaan en groeide het uit tot een heus “feest”.

La Tomatina is ongetwijfeld het meest krankzinnige festival van Spanje en misschien wel van heel Europa. De avond voor het gevecht aka festival (dinsdagavond dus) worden er grote pannen met heerlijke paella klaargemaakt boven grote houtvuren. Het gevecht begint ’s woensdags om 11.00 ’s ochtends en om 13.00 is het al afgelopen, althans het gevecht. Niemand is tijdens de veldslag veilig voor de duizenden tomatengooiers die elkaar en kijkers (waaronder fotografen en toeristen die enkel komen kijken naar de veldslag) met (vrachtwagens vol) rijpe tomaten bekogelen. Kledingadvies moest je meedoen (ook voor die toeristen die enkel komen kijken): draag kleding die kapot mag of nadien weggegooid kan worden en verder een zwembroek/badpak en (veiligheids)bril.
Direct na afloop van het gevecht beginnen alle inwoners en deelnemers met de grote schoonmaak: de straten, pleinen, steegjes, huizen en de deelnemers zelf worden met tuinslangen (van de inwoners) en brandslangen (van de brandweer) schoongewassen van de tomatenblubber. Binnen een paar uurtjes is alles weer helemaal schoon, alsof er niets gebeurd is.

Het feestprogramma rondom het gevecht duurt een hele week en wordt opgedragen aan San Luís Bertrán, de patroonheilige van het dorp. Er zijn kleurrijke processies, shows, concerten en talrijke andere evenementen. Het festival wordt afgesloten met een groot vuurwerk.

Wil je dit tomatenfeest ook iedere laatste woensdag van augustus vieren, maar woon je niet in Buñol, Valencia, noch Spanje en kan je er ook niet naartoe? Niet getreurd, je kan dit meevieren -natuurlijk niet met een heus tomatengevecht-, maar met het bereiden van gerechten waarin tomaten belangrijk zijn en deze dan te serveren aan personen die je nauw aan het hart liggen (je kunt natuurlijk een klein veldslagje houden in je tuin, maar verwittig dan wel eerst je gasten)!

Tomatenfeest

RECEPTEN

Lunch

Voorgerechten

Soepen

Bijgerechten

Hoofdgerechten

iNFOeDGE

tomaten600

De recepten zijn gemakkelijk te printen (Print & PDF) en makkelijk door te sturen naar familie en vrienden via de ‘E-mail’-button. Heb je een tip of een ander lekker klassiek gerecht of wil je laten weten dat je een recept erg lekker vindt? Geef het door, dat zet andere bezoekers misschien aan om het ook eens uit te proberen.

Copyright “KOOKRECEPTEN”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.