Glaasje op, laat je rijden…

Tijdens de kerst- en nieuwjaarsdagen worden er talrijke “toasts” uitgebracht. Wist je dat de betekenis van ‘heildronk’ iets te maken heeft met ‘geroosterd brood’? Vroeger werd gekruid geroosterd brood bij en in alcoholische dranken gebruikt ter verrijking van de smaak.

“Gezondheid”, maar let erop dat te veel alcohol in de vorm van aperitief, bier, wijn of sterke drank je feestavond niet letterlijk en figuurlijk vergalt en je gezondheid op lange termijn niet ondermijnt.
Omdat een verwittigd man/vrouw er twee waard is, zetten we enkele bekende feiten op een rij.

  • bob2012Alcohol is in de eerste plaats een genotmiddel en geen voedingsmiddel. Alcoholhoudende dranken brengen behalve calorieën geen essentiële voedingsstoffen aan.
  • Alcohol levert bijna evenveel calorieën als vet, namelijk 7 kcal per gram alcohol. Eén gram vet levert 9 kcal. De reden van een bierbuik (lees ook wijnbuik) is vaak niet ver te zoeken.
  • In 1 glas alcoholische drank zit ongeveer 10 gram alcohol. Of het nu een standaardglas bier, wijn of sterke drank is.
  • Het vermoeden dat een matig alcoholgebruik niet schadelijk is en op latere leeftijd zelfs een zekere bescherming zou bieden tegen hart- en vaatziekten, betekent nog niet dat alcohol de gezondheid kan bevorderen.
  • Wat is een matig gebruik van alcohol? 1 tot 2 glazen per dag voor vrouwen, 2 tot 3 voor mannen.
  • De dagen voordien niets drinken en de toegelaten ‘dosis’ opsparen voor de feestdagen houdt geen steek. Te veel alcohol op 1 avond is altijd ongezond.
  • Bij vrouwen stijgt het alcoholgehalte in het bloed hoger dan bij mannen. Hiervoor zijn verschillende redenen: vrouwen wegen in het algemeen minder dan mannen, zij hebben minder lichaamsvocht en de alcohol wordt in de vrouwenmaag trager omgezet zodat er in vergelijking meer van in het bloed terechtkomt.
  • Een drankje op een lege maag heeft sneller effect dan een glas bij of na de maaltijd. Sprankelende dranken zoals champagne worden door het stimulerende effect van het aanwezige koolzuurgas op de spijsvertering sneller opgenomen. Whisky met spuitwater zal ook sneller naar het hoofd stijgen dan whisky aangelengd met plat water. Maar let op, de snelheid waarmee alcohol wordt opgenomen, verandert uiteindelijk niets aan de eindhoeveelheid alcohol die in het lichaam terechtkomt.
  • Bier na wijn is venijn? Wijn na bier is plezier? Geen van beide gezegden is correct hoewel de eerste meer waarheid in zich draagt. Het gaat om de totale hoeveelheid alcohol die je binnenkrijgt. De volgorde van de dranken maakt niet veel uit. Te veel alcohol in het algemeen is altijd venijnig.

Alcoholvrije dranken mogen ten slotte niet ontbreken op de feestdis. Water bestaat in talrijke varianten en wordt steeds vaker in opmerkelijk mooie flessen aangeboden. Met fruit, kruiden (bv. munt), verschillende soorten fruitsappen en een subtiel water kan een alcoholvrije “shake en mix” ook verrassend lekker zijn en smaken naar meer.

> Go For Zero

> Rijden onder invloed

> Verantwoord fuiven

Copyright “KOOKRECEPTEN”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.