Slagroom

slagroom43Slagroom is een dikke room die zowel gezoet als ongezoet wordt gebruikt, een vetgehalte van minstens 30% heeft en welke opgeklopt kan worden. Wordt onder andere gebruikt om taarten en gebak te decoreren en op ijs, Brusselse wafels en op de koffie.

  • Hoe kouder de slagroom, hoe gemakkelijker je de room tot een stevige massa kunt kloppen.
  • Gebruik een niet te kleine mengkom, zodat genoeg lucht in de room kan geklopt worden. Ook verdubbelt het volume van de room.
  • Als je een garde gebruikt, moet je snel slaan om veel lucht door de slagroom te kloppen. Dit vergt wel enige oefening en uithoudingsvermogen.
  • Gezoete slagroom: de room wordt beter en luchtiger als de suiker pas tegen het eind wordt toegevoegd, in plaats vanaf het begin.
  • Wanneer men vloeibare smaakmakers wilt gebruiken in slagroom, voeg je deze ook best op het laatst toe wanneer de room bijna stijf is.
  • Slagroom is stijf genoeg als er zich lange, stabiele pieken vormen, wanneer je de garde eruit haalt. De room zal dan ook niet meer uit de kom druipen als je hem scheef of onderste boven houdt. Als men dan nog verder door klopt, wordt de room boterachtig en onsmakelijk. Te kort kloppen is ook niet goed: de slagroom zakt dan snel uit en de volle, romige smaak ontbreekt. Het zal in begin misschien wat oefenen kosten.
  • Geen zin in het opkloppen van de room (zelfs half), neem dan slagroom in een spuitbus: neem wel een spuitbus met kwaliteit slagroom, met een volle, romige smaak, waarbij de slagroomtoef een perfecte stevigheid en structuur heeft, zoals het merk Debic of Hollandia. Geen doordeweekse slagroom-spuitbus waarbij de toef reeds na 5 seconden in elkaar zakt. Spuitslagroom spuit men rechtstreeks op de koffie en niet via de bolle kant van een lepel, daar deze niet half- maar volledig opgeslagen is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.