Kokosmelk – Kokosroom

kokosmelk43Kokosmelk is geen zuivel, maar past het best onder deze categorie door de benaming.
Kokosmelk, kokosroom en kokoscrème, wat is het verschil? En wat is klappermelk, klapperwater en santen?
Kokosmelk (ook wel klappermelk genoemd), kokosroom, kokoscrème en santen wordt verkregen door het witte vruchtvlees van het kokos te raspen, geraspte-kokosnoten43vervolgens dit te vermengen met warm water (en al dan niet met het kokosvocht), daarna het vocht eruit uit te persen en als laatste het vocht te zeven.

  • Bij de eerste persing verkrijgt men een dik romig vocht of kokosroom.
  • Het proces wordt herhaald: de kokospulp wordt dus voor een tweede keer gemengd met warm water, het vocht dat men er nu uitperst (of tweede persing) is minder dik en noemt men kokosmelk. Beiden hebben een witte melkachtige kleur en vandaar de benamingen kokosroom (het dikke vocht) en kokosmelk (het dunne vocht).
  • Buiten deze vloeibare kokosroom en -melk, heb je ook nog kokoscrème of ingekookte geconcentreerde geharde kokosmelk (blokken van 200gr, wordt ook wel santen genoemd). santen43Zo’n blok santen leng je aan met warm water om er kokosmelk van te maken (1 blok is genoeg voor 1 liter kokosmelk), maar het is minder lekker dan kokosmelk uit blik.

Kokosmelk wordt vaak verward met het vocht dat in de kokosnoot zit, ook wel klapperwater genoemd. Voor export van kokosnoten, wordt dit vocht er eerst uitgehaald, vandaar de gaatjes in kokosnoten als je ze bij ons koopt. Kokosmelk is één van de basisingrediënten van de Aziatische en Afrikaanse keuken. Van voorgerecht tot dessert – er zijn tal van bereidingen. De kokosmelk wordt vaak gebruikt in romige currysauzen om de scherpe smaak van pepers te neutraliseren. Ook in westerse gerechten komt het van pas als alternatief voor room in hartige en zoete gerechten. Ondanks het feit dat kokosmelk plantaardig is, bevat de kokosmelk veel verzadigde vetzuren. Melk van kokos is niet geschikt om gewone of sojamelk te vervangen. Eens geopend, bewaar afgesloten in de koelkast.
Kokosmelk is te verkrijgen in brik of in blik en met verschillende vetgehaltes. Wat men in blik verkoopt als kokosmelk is vaak een mengsel van melk en room en kan enorm variëren in dikte/vetgehalte. Kokosmelk is niet ten alle tijden vloeibaar. Als je kokosmelk in blik koopt, zal dit soms bestaan uit een waterig melkgedeelte en een dik pastagedeelte (gestold zeg maar), dat is heel normaal. Doe je dit in een warm gerecht, dan vermengt alles zich binnen de kortste keren.
Met het gestolde kokosmelk kan je geweldige plantaardige slagroom maken! Dit gestold gedeelte vind je dus gewoon bij de blikjes en brikken, maar let op: niet alle merken zijn geschikt. De kokosmelk van Fair Trade stolt wel, die van bijvoorbeeld Nutco (in die oranje blikken) niet, die blijft vloeibaar. Open gedeeltelijk het blikje of brikje kokosmelk, draai het om en laat het waterig gedeelte eruit lopen (het waterige gedeelte kan je weggooien). Om het nog wat extra te laten stollen, kan je het een nacht of langer in de koelkast laten uitlekken. Doe het dikke kokosvocht in een mengkom en mix het vervolgens met bloemsuiker (hoeveelheid volgens voorkeur) gedurende 1 à 2 minuten, totdat het een zachte en romige structuur krijgt, zoals stevige slagroom. Proef of er eventueel meer suiker doorheen moet.

Recepten met kokosmelk

A – L

M – Z

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.