Koffiemelk

Koffiemelk43Koffiemelk of geëvaporeerde melk is ingedikte melk bedoeld voor gebruik in koffie. In de praktijk is koffiemelk geëvaporeerd (ingedikt), gehomogeniseerd en gesteriliseerd, maar er wordt geen suiker aan toegevoegd zoals bij gecondenseerde melk wel het geval is.
Vanouds wordt hete (gekookte) melk aan de koffie toegevoegd. De koffie wordt dan iets sterker gezet om de verdunning te compenseren. Koude melk in de koffie is niet lekker, omdat de koffie dan te veel afkoelt. Daarom wordt de melk in de zuivelfabriek geëvaporeerd, dat wil zeggen er wordt water aan onttrokken zodat de melk wordt ingedikt tot koffiemelk. Bij toevoeging van dezelfde hoeveelheid water ontstaat weer volle of halfvolle melk, echter met de typische smaak van koffiemelk, welke het gevolg is van de karamelisatie van de aanwezige suikers in melk.
Koffiemelk (niet gezoet) wordt ingedeeld naar vetgehalte: volle koffiemelk bevat tenminste 7,5 procent vet. Halfvolle koffiemelk (Halvamel) bevat 4 procent vet. Magere koffiemelk bevat maximaal 1 procent vet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.