Gecondenseerde Melk

Gecondenseerde-melk43Samen met verse melk en onder ultrahoge temperatuur (UHT) verdampte melk, is zoete gecondenseerde melk één van de vormen waarin vloeibare melk verkrijgbaar is. Gecondenseerde melk is ingedikte melk en wordt ook wel geconcentreerde melk of geëvaporeerde melk genoemd. Gecondenseerde melk is er met en zonder toegevoegde suiker. Verdampte en zoete gecondenseerde melk zijn gecondenseerde varianten van normale melk (d.w.z. met een veel lager watergehalte), maar verschillen van elkaar door het feit dat de eerste niet zoet is en de tweede een suikergehalte van ongeveer 50% heeft.

  • Ongezoete (volle) gecondenseerde melk (heet in vaktaal ‘ongesuikerde condens’) dient volgens de Warenwet tenminste 7, 5% vet en minimaal 25% droge melkbestanddelen te bevatten. Dit product is beter bekend als koffiemelk.
  • Gezoete (volle) gecondenseerde melk – heet in vaktaal ‘gesuikerde condens’ – bevat 9 % vet, 40-45% suiker en circa 30% droge melkbestanddelen. Dit product wordt hoofdzakelijk als grondstof voor de levensmiddelenindustrie en voor de export gemaakt, maar is er ook in blik voor de gewone consument. Zoete gecondenseerde melk wordt gebruikt voor met maken van desserts, meer bepaald van room, omdat ze bij het koken dik wordt en een gekarameliseerde smaak krijgt.

In recepten wordt met ‘gecondenseerde melk’ (zonder verdere vermelding) doorgaans gecondenseerde melk zonder suiker bedoeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.