Hert

hert43Het edelhert behoort tot het grootste grofwild in Nederland en België en levert veel roodbruin gekleurd vlees. Het panklare gewicht kan wel 150 kg bedragen. Hert wordt veelal opgedeeld in gebruiksvriendelijke delen. Een damhert kan 80 kg wegen (panklaar gewicht) en dit roodbruin gekleurd vlees wordt ook opgedeeld.
Hertenvlees wordt meer en meer verkocht, ook in de supermarkten en bij de slager. Het damhert en het edelhert worden het meest gegeten. Hert wordt het vaakst gegeten tijdens de feestdagen. Een andere goede reden om hertenvlees te kopen, is omdat het gezond en mager vlees is.
Tegenwoordig komt veel hertenvlees uit grote wildfokkerijen uit Nieuw Zeeland. Ze leven daar op de weidse graslanden en er wordt geen gebruik gemaakt van hormonen en steroïden. Ze worden dus onder strikte kwaliteits- en gezondheidseisen groot gebracht. Er worden strikte kwaliteitsstandaarden gehanteerd. Het vlees is licht verteerbaar en heeft een milde smaak. Het vlees van hert is stevig van structuur, lang van draad en wordt wel vergeleken met zeer fijn mager rundvlees. Tegenwoordig kan je wild gedurende het hele jaar kopen: vers of ingevroren.
Hert wordt aangeboden als (edel)hertbout met of zonder been, hertenbiefstuk van de achterbout, hertenhaas (dit gedeelte van de hert is geschikt voor steaks, medaillons, noisettes, gebraad of hertenvleesreepjes), hertentournedos, hertenragoutvlees (blokjes vlees uit de bout, itermate geschikt als component voor uw eigengemaakte ragout, stoofpot of u maalt het vlees tot wildgehakt om uw eigen hamburger van te maken), hertenrug, hertenrack, striploin, tenderloin, boutgebraad, schouder met of zonder been, …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.