Rookworst

Gelderse-rookworst43Rookworst is een worstsoort, waarbij gemalen vlees vermengd met specerijen en zout in een omhulsel van rundercollageen worden gestopt. Oorspronkelijk werd voor dit omhulsel natuurlijke darm gebruikt.
In tegenstelling tot de naam wordt deze worst nog maar zelden gerookt. Om de rooksmaak te verkrijgen wordt gebruikgemaakt van rookaroma. De echte, in een rookkast boven houtsnippers, gerookte rookworst is herkenbaar aan een ingedroogde druppel aan het uiteinde van de worst.
Er zijn twee soorten rookworst:ambachtelijke-rookworst43

  • (meestal vacuüm verpakte) gekookte rookworst, die al gaar uit de fabriek komt en alleen maar opgewarmd hoeft te worden in heet water
  • rauwe rookworst (ook wel ambachtelijke of slagersrookworst genoemd). Deze is er in een fijne en een grove variant. Rauwe rookworst bevat gerookt rauw vlees en moet nog gaar gemaakt worden. Vaak wordt bij deze variant nog gebruikgemaakt van natuurlijke darm in plaats van rundercollageen.

Er worden tegenwoordig niet zoveel rookworsten meer gegeten. Dit komt omdat rookworsten over het algemeen erg vet zijn (30%). De meeste rookworsten worden gemaakt van varkensvlees. Er worden voor de magere varianten ook rookworsten met rundvlees gemaakt (de magere rookworsten mogen maximum 20% vet bevatten).

Recepten met rookworst

A – L

M – Z

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.