Zwarte pensen

Zwarte-pensen43De zwarte pensen kent evenveel namen als recepten. In de Kempen zijn het beulingen, in Vlaams-Brabant zwarte pensen. In Zuidoost-Vlaanderen gaan ze door het leven als zwarte triepen en in West-Vlaanderen worden ze bloelink genoemd. Ook spreekt men van bloedworsten en dat is nog maar het begin. Want de populariteit van de zwarte pens reikt veel verder dan de landsgrenzen van de lage landen.
Deze lekkernij kan uitpakken met een stevige internationale reputatie. Zo wordt in Spanje butifarra negra en morcilla gemaakt, in Frankrijk boudin noir, in Engeland black pudding, in Duitsland en Oostenrijk Blutwurst, in Italië sanguinaccio insaccato en in Korea eten ze sundae met stokjes.
Zwarte pensen bestaat meestal uit vette snijlingen van varkensvlees, gekookte slachtafval (longen, hartsnijlingen of gekookte vleeswarensnijlingen), varkensbloed, ajuin (rauw, gebraden of gekookt ), droog brood of droog broodkruim.
Bak de pensen aan beide zijden gedurende 10 à 15 minuten op een zacht vuurtje. De worst kan zowel in zijn geheel of in plakjes gebakken worden. Er wordt vaak appelmoes bij geserveerd. Sommige Vlamingen eten hun bloedworst ook koud op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.