Zeeuws spek

Zeeuws_spekZeeuws spek, een Zeeuws streekgerecht, wordt gemaakt van de varkensbuik. Die wordt ontdaan
van botjes, zwoerd en andere ongerechtigheden en vervolgens gepekeld. De ouderwetse variant werd zachtjes gaargekookt met zout, peper, laurier of andere in de ouderwetse keuken beschikbare kruiden. De slagers verkopen tegenwoordig onder deze naam een stuk spek dat wordt gemarineerd (in een mengsel van al dan niet volgende ingrediënten: olie, mosterd, sojasaus, ui, paprika, kerrie, knoflook en peper) en vervolgens gegrild of geroosterd. Het moderne Zeeuws spek heeft daardoor een kenmerkende smaak die doorgaans als barbecuesmaak wordt gekarakteriseerd.
Het ouderwets Zeeuws spek werd gegeten op bruinbrood zonder boter en met mosterd. Zeeuws spek wordt tegenwoordig gegeten als borrelhapje, als broodbeleg, of als vleesgerecht bij bijvoorbeeld hutspot.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s