Gezouten spek

spek43Spek is over het algemeen varkensvlees, dat veel vet bevat. Men kan onderscheid maken tussen verschillende soorten spek. Het onderscheid kan vooral gemaakt worden in buikspek en rugspek. Rugspek bestaat voornamelijk uit vet. Het buikspek bevat naast vet ook vlees. Men noemt het ook doorregen spek. Speklappen worden gehaald uit het buikspek. Dat is de magerste speksoort. Het vette spek uit de rug wordt veel gebruikt om te larderen of voor het maken van paté. Larderen is het doorrijgen van mager vlees of wild met reepjes spek om uitdroging tijdens het braden te vermijden.
Hoewel spek vers geconsumeerd kan worden, genieten gezouten of gerookt spek onze voorkeur. Vóór het bestaan van moderne bewaarmethoden werden voedingsmiddelen gepekeld of gerookt om een langere houdbaarheid te garanderen. Nu gebruiken we deze procédés vooral omdat ze extra aroma toevoegen aan voedingsmiddelen. Gezouten spek wordt ofwel een paar dagen licht gepekeld ofwel drooggezouten en daarna afgespoeld. Kies bij gezouten spek voor de drooggezouten variant. Er wordt geen vocht aan toegevoegd tijdens het pekelen, waardoor het spek mooi zijn vorm behoudt tijdens het bakken.
De verschillende spekvarianten kun je kopen bij de slager of in de supermarkt. Spek wordt vers, gepekeld, gezouten en gerookt verkocht. Laat spek niet te lang in de koelkast liggen, maar bereid het liever zo snel mogelijk na de aankoop. Buikspek wordt verkocht als ontbijtspek en gebruikt voor broodbeleg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.