Bacon

Baconspek-met-zwoerd43Bacon bestaat uit vlees dat gesneden wordt van de flanken, de rug of de buik van een varken, die vervolgens worden geconserveerd (licht gezouten – droge bereiding, licht gepekeld – natte bereiding, gedroogd en mogelijk ook gerookt). Het wordt gewoonlijk gebruikt als een ingrediënt in een recept, vanwege het vet en/of de smaak. Bacon met zwoerd (de huid er nog aan) is vandaag minder gebruikelijk.
Men heeft verschillende benamingen voor bacon: bakbacon, back bacon, baconspek, bacon wit, bacon gerookt …

  1. bakbacon43Bakbacon is ongerookt en word ook wel rauwe bacon, bacon wit of baconspek genoemd. Het wordt vervaardigd van de karbonadestrook van het varken die wat breder dan normaal wordt uitgesneden. Deze strook mag niet al te vet zijn en het zwoerd wordt meestal verwijderd. Ook de botjes worden verwijderd waarna het vlees wordt ingespoten met pekel. In deze pekel blijft het vlees enige dagen liggen, waarna het nog een paar dagen droog wordt opgelegd om door te kleuren. Bakbacon is, zoals het woord zelf zegt, bedoeld om te bakken.
    Wanneer er in een recept Engelse, Amerikaanse of Canadese bacon staat, bedoeld men in België en Nederland bakbacon (ongerookt, rauw), wat bedoeld is om te bakken en wordt in dikke plakken gesneden verkocht.

    • Bakbacon bakt men het best in een koekenpan met een anti-aanbaklaag en dit zonder vettoevoeging: pan opwarmen (goed heet), en dan de bacon in de droge pan doen en bakken tot gewenste resultaat. Een goede antikleefpan staat ook toe dat je hierin een ei kunt bakken zonder enig vet. Een dun laagje olijfolie is zelfs in een gewone pan voldoende. Je kunt dus rustig eerst het spek aanbakken en dan het ei erbij doen. Het ei bakt dan in het uitgelopen vet van het bacon. Het ei wel ernaast leggen en niet bovenop het spek.
    • Wat ook lekker spek geeft, is om het in de magnetron te bakken. Leg de plakjes op een bord en dek af met keukenpapier. Vouw het papier zo dat het vast zit onder het spek of onder het bord, zodat het niet wegwaait. Dit papier absorbeert het vet en binnen 1 minuut (magnetron op vol vermogen) heb je lekker knapperig droog gebakken spek.
  2. De benaming Back bacon wordt vaak gebruikt in Engeland, dit heeft niets te maken met bakken, maar wel met de rug van het varken, men bedoeld dus rugspek, of eigenlijk ham-met-een-randje-vet. Dat lijkt het meest op wat in België en Nederland als bakbacon wordt verkocht. Datzelfde vlees kennen ze in Duitsland weer met zwoerd als Krustenbraten.
  3. bacon_gerookt43Bacon gerookt. De karbonadestrook wordt met het omliggende vette spek en het zwoerd gepekeld en gerijpt. Daarna wordt de bacon afgewassen en gerookt. De rook mag niet te warm zijn om het smelten van het aanwezige vet te vermijden. De rook zorgt voor een fijne smaak en een mooie goudgele kleur. Bacon wordt meestal gevacumeerd om gewichtsverlies door indrogen te voorkomen.

Wat in de Belgische en Nederlandse supermarkten als bacon verkocht wordt, is heel wat anders dan wat men in de VS en Engeland onder bacon verstaat. Wanneer men daar spreekt van bacon, dan bedoeld men meestal gewoon buikspek die we vaak kennen als ontbijtspek (zoals in “bacon and eggs” bedoeld men spek met eieren), wat men ook streaky bacon noemt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.