San Danieleham

Prosciutto di San Daniele43San Danieleham of Prosciutto di San Daniele (Prosciutto is het Italiaanse woord voor ham), een rauwe ham, is afkomstig uit de plaats San Daniele del Friuli in de provincie Udine aan de voet van de Alpen.
Voor het maken van een San Daniele D.O.P. wordt alleen het vlees van bepaalde varkensrassen – die een speciale voeding krijgen – gebruikt en waarvan de bil aan een bepaalde grootte voldoet. Meestal afkomstig uit de streken van Centraal en Noord-Italië.
De aanmaak van het uiteindelijke product kan variëren van 9 maanden tot 2 jaar, afhankelijk van de grootte van de ham. De ham wordt eerst schoongemaakt, gepekeld en nadien ingewreven met reuzel, om uitdrogen te vermijden. Vervolgens dient ze verschillende malen gewassen om het zout te verwijderen. Pas daarna wordt de ham in een donkere, goed geventileerde omgeving opgehangen om stilaan te drogen. De omringende lucht is belangrijk voor de uiteindelijke kwaliteit van de ham; de beste resultaten worden verkregen in een koud klimaat.
Het rijpingsproces duurt minimaal 14 maand en wordt gecontroleerd door het “Consorzio San Daniele”. De uiteindelijke droogtijd variëert en is afhankelijk van het lokale klimaat én de grootte van de ham, maar voor een kwaliteitsham kan de droogtijd oplopen tot 18 maanden.
San Daniele heeft een delicaat, mild aroma en de smaak is wat zoetig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.