Beenham

beenham1

“Beenham is ham die bereid is terwijl het vlees nog aan het bot van de varkenspoot zat” volgens een woordenboek, maar dat is niet altijd het geval. Soms wordt het eerst ontbeend en daarna bereid. Beenham (met of zonder been) wordt eerst licht gepekeld gedurende een paar dagen en daarna nog langzaam gegaard, gekookt (een paar uur). Als de ham gekookt wordt met de schenkelbeen er nog in, verkrijgt deze ham toch zijn eigen, aparte, typische, heerlijke smaak. Afhankelijk van de streek van herkomst kan de ham voor het garen nog even gerookt worden.
Gebruik:

  • koud: in dunne sneetjes als broodbeleg
  • warm: in sneden van 2 cm op de barbecue, in dunne sneden of kubusjes voor allerlei bereidingen
  • warm: op buffet, warme beenham eventueel afgebakken met kruiden, gepresenteerd in een hamhouder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s