Ardennerham

Ardenner rauweham43Je kan het niet hebben over fijne vleeswaren zonder te praten over de Ardense ham, één van de stokpaardjes van de Waalse gastronomie. Deze rauwe varkensham wordt gemaakt van het dikke deel van de varkensham. Sinds 1996 wordt de ‘Ardennerham’ of ‘Ardense ham’ door het Europese label Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) en dat betekent dat de ham uitsluitend mag worden geproduceerd in een bepaald gebied, te weten de Provincie Luxemburg en enkele kantons in de provincie Luik en Namen. Deze koperkleurige, naar hout ruikende ham moet voldoen aan een bepaald aantal fabricage-etappes:

  • Het natuurlijk pekelen, droog of in pekelnat (met grof zout of in gearomatiseerde pekel.)
  • Het natuurlijk roken met hout van de Ardense loofbomen (voor het roken gebruikt men zaagsel van beuken en eiken, gemengd met wilde jeneverbessen. Deze mengeling wordt aangestoken en verbrandt slechts heel traag, zonder vlammen. De ontstane rook zorgt voor de gouden kleur en de typische geur.)
  • De trage rijping, waaronder de geuren en de smaken van de streek diep doordringen (rusttijd die aan de ham zijn typische smaak geeft).
  • Het drogen (het Ardense microklimaat met zijn temperatuur, vochtigheid en circulatie van verse en vochtige lucht zijn essentieel bij het rijpen en drogen van dit product).
  • Bevestigd worden met certificaat (Promag of Quality Control)

Natuurlijk worden er ook nog geheimpjes door elke ambachtsman toegevoegd. De Ardenner Ham draagt alle geheimen van het fascinerende Ardense woud in zich … Deze ham is de enige ham die door Europa is bescherm als Belgisch charcuterie (vleeswaar) product.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.