Lamsbout

lamsbout43Lamsbout, afkomstig uit de bilpartij, is het lekkerste en mooiste stuk vlees van het lam. Een lamsbout heeft steeds een been in het midden steken.

  • Lamsbout zonder been: men kan de slager vragen het bot te verwijderen, maar dan bestaat de kans dat het vlees minder sappig en mals zal zijn (het heeft dan wel een iets kortere bereidingstijd). Wanneer het bot wordt verwijderd dan zal de slager de bout met speciaal touw opbinden zodat het vlees niet uit elkaar valt.
  • Een lamsbout met been is dan weer iets moeilijker te snijden. Reken voor 4 tot 6 personen op ongeveer 1 kilo (met been). Laat 15 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 200°C, daarna nog 40 à 50 min. op 180°C voor een bout van 2 kg (roze gebakken).

Afhankelijk van de leeftijd van het lam is het vlees blank tot lichtrood. Het kan naturel gebraden worden, maar ook gemarineerd kan het heerlijk smaken. Een lamsbout kan zowel in de pan als in de oven bereid worden. Als de lamsbout in de oven wordt gebraden bedruip het vlees dan, dat relatief weinig vet bevat, regelmatig met het braadvet. Zo voorkomt u uitdroging van het vlees. De bout mag van binnen best een beetje rosé blijven dan is hij op z’n lekkerst. De kerntemperatuur* moet circa 70°C bedragen. Lamsvlees gaat bijzonder goed samen met knoflook.
Haal het vlees 15 minuten voor de bereiding uit de koelkast.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.