Kalfszwezerik

kalfszwezerik43De zwezerik is eigenlijk de schildklier uit de hals van het kalf. De klier bestaat uit twee delen: de hartzwezerik die rond en compact is en de halszwezerik die langwerpig en los van structuur is. De twee onderdelen zijn door middel van een streng met elkaar verbonden. De zwezerik kan enkel gebruikt worden van dieren die jonger dan 2 jaar zijn, want als ze ouder worden verschrompelt dit orgaan en gaat het over in het bindweefsel met vet.
Zwezerik is een echte delicatesse, de prijs doet dat ook vermoeden en wordt vrijwel uitsluitend in restaurants geserveerd. Het gewicht van de twee onderdelen is meestal 200 g tot 300 g.
Maak de zwezerik als volgt klaar (basisrecept): Laat de zwezerik minimaal 60 minuten trekken in koud water met wat zout, afspoelen, de zwezerik vervolgens blancheren, hierdoor kan je gemakkelijk vlies, vellen en vet met een puntmesje verwijderen en snijd hem daarna in plakken. Daarna kan de zwezerik gebakken, gesmoord of gepocheerd opgediend worden. Haal de plakken door de bloem, voordat u ze gaat bakken. Bakken 8 à 10 minuten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.