Kalfslapje

kalfslap43Kalfslapje is het meest verkochte stukje kalfsvlees. Zorg er ook steeds voor dat het kalfsvlees een mooie blanke kleur heeft. De lappen kunnen van magere en vette delen gesneden worden. Afhankelijk van de plaats waar ze vandaan komen is de bereidingstijd korter of langer en worden ze gebakken of gestoofd. Over het algemeen kun je wel stellen hoe magerder hoe sneller het vlees klaar is.
Men onderscheid dus twee soorten lapjes, eentje om te bakken en eentje om te stoven/smoren:

  • In principe worden kalfslapjes om te stoven/smoren uit de borst, de schouder of de hals gehaald, die vetter zijn. De stoof/smoortijd van kalfsvlees is wel korter dan van bijvoorbeeld rundvlees. Stoven ongeveer 1,5 uur.
  • Een escalope of kalfsoester, ook wel kalfslapje genoemd, is een lekker stukje mager kalfsvlees (1,5 à 2 cm dik) uit de achterbil dat je snel kunt bakken of braden. Schroei het vlees snel dicht zodat de vleessappen opgesloten blijven. Omdat het vlees droog is, wordt het meestal klaargemaakt met een roomsausje (een klassieker is met champignonroomsaus). Je kunt er ook blinde vinken mee maken. Bakken 6 à 8 minuten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.