Gehakt

Varkensgehakt43Gehakt is misschien wel de meest gekochte vleessoort. Gehakt is gemalen vlees. Meestal is het gemaakt van rundvlees of varkensvlees, maar ook van kalfsvleeslamsvlees, kippenvlees, schapenvlees of zalm kan gehakt gemaakt worden. Gehakt kan zowel puur, gemengd (half-om-half: gelijke delen, bv varkensvlees en rundvlees of kalfsvlees) of een mengeling van drie soorten (bv varkens-, runder- en kalfsgehakt), als geprepareerd, en zowel mager als vet aangeboden worden. Gehakt is wel een eerder vette vleessoort en varkensgehakt is de vetste gehaktsoort. Het zit verwerkt in worsten, hamburgers, vleesballetjes, vleesbrood, … Gehakt wordt gemaakt door de vleesbrokken in een gehaktmolen door een matrijsplaat met meerdere gaatjes te persen. Bij het bereiden moet er wel rekening mee gehouden worden, dat gehakt sterk kan slinken. Het vet smelt namelijk weg bij het uitbraden.
Gehakt kun je tegenwoordig elke dag bij de slager en de supermarkten kopen, maar vroeger was ‘Woensdag Gehaktdag’ een oude traditie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s