Zonnevis

Zonnevis43Zonnevis komt voor van de Noorse zuidwestkust, over de Middellandse Zee tot bijna alle Afrikaanse kustwateren. Hij is echter zelden in onze wateren.
De maximale lengte zou op 90 cm worden bereikt, hetzij ongeveer 10 kg. In de aanvoer ligt de gemiddelde lengte gevoelig lager, namelijk tussen 30 en 40 cm.
Zonnevis is een zeer afgeplatte en hoge vis, waardoor hij op het eerste zicht aan platvissen doet denken. De ogen staan echter aan beide zijden van het lichaam en niet aan één kant zoals bij de platvissen. De kop en de rug zijn donkerbruin tot okerkleurig en over de zijden lopen gele strepen. De buik is zilvergrijs en op elke flank zit een grote roodbruine vlek meteen gele rand. zonnevisfilet43Gebakken of geroosterd komt hij zeer goed tot zijn recht, zoals de platvissen. Het vlees van de zonnevis is van uitstekende kwaliteit; de smaak doet niet veel onder voor die van kreeft of krab. Zonnevis is een diepzeevis die vrij zeldzaam is geworden. In de restaurants wordt meestal een fysiologisch gelijkende soort uit Nieuw-Zeeland geserveerd, Nieuw-Zeelandse dorie, maar culinair is deze toch enigszins anders. Zonnevis behoort tot de hoogste prijsklasse en alhoewel zonnevis enkel gefileerd wordt bereid, wordt hij meestal in zijn geheel verkocht om hem herkenbaar te houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.