Zeetong

zeetong43Tong is een delicatesse: het visvlees is stevig en tegelijk zacht en sappig. Tong is een platvis van gemiddeld 30 tot 40 cm lang met een gewicht van 250 tot 300 g. Grotere exemplaren kunnen een lengte van 75 cm bereiken. Tong komt veel voor in Europese kustwateren, vanaf de Middellandse Zee tot aan de noordelijkste randen van de Noordzee en de Golf van Biskaje. Het is een makkelijk te herkennen vis: mooi ovaalrond met een ronde kop. Zijn huid is licht tot donkerroodbruin. Eigenlijk is dit een schutkleur, want de tong ligt overdag ingegraven in het zand en gaat ’s nachts op zoek naar voedsel.
Tong vormt de fundering van de Franse viskeuken en is de basis van vele overheerlijke gerechten. zeetongfilet43De meest bekende is wellicht de ‘sole meunière’, waarbij de vis eerst in bloem wordt gewenteld alvorens hij in flink wat hete boter wordt gaar gebakken. Tong is het hele jaar door verkrijgbaar,  maar is op zijn best van juni tot december. Tong is een zeer magere vis. Maar ook magere vis bevat veel eiwitten, vitaminen en mineralen. Noordzeetong is een zeer gegeerde en smakelijke vis die zowel in zijn geheel als in visfilet te koop is. Door de zeer grote vraag behoort Noordzeetong tot de hogere prijsklasse.
Eén tot twee keer per week vis eten, is ideaal voor de gezondheid. Vis eet u best nog de dag van de aankoop. Wanneer u hem in de koelkast bewaart, kan u hem nog één dag bewaren. De beste manier om vis te bewaren is op een temperatuur van 0°C en met ijs. U kan de vis ook invriezen op de dag van de aankoop. Op die manier blijft de vis nog 2 tot 3 maanden houdbaar. Op voorverpakte vis staat de houdbaarheidsdatum vermeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.