Tongschar

tongschar43
Tongschar is een platvis die behoort tot de scholachtigen. Lokaal spreekt men ook wel van melktong, steenschol, steenschar en zelfs van schartong. In het vakjargon heeft men het doorgaans over ‘sole limande’.
Tongschar meet bij de vangst gemiddeld 35 tot 45 cm (250 tot 500 g) en kan een lengte van 65 cm bereiken. Hij komt vooral voor in de Oostelijke Atlantische Oceaan.
Tongschar mag niet worden verward met de schar, die een stuk kleiner is (20 tot 25 cm) en die in het binnenland slechts schaars te koop wordt aangeboden. In de kuststreek is hij wel regelmatig terug te vinden. tongscharfilet43Volgens vakmensen in het vissersmilieu is schar overigens een van de lekkerste platvissen.
De vis is het hele jaar door verkrijgbaar. Wanneer de prijs van de Noordzeetong de pan uit rijst, is tongschar een interessant alternatief. Meestal wordt tongschar ontveld en in dubbele filets (1 visfilet per kant) verkocht. Vaak wordt hij echter niet ontveld, omdat zijn vel moeilijk te stropen is.
Het visvlees van tongschar kan worden vergeleken met dat van Noordzeetong, hoewel het iets zachter van structuur en iets smeuïger is. Alle tongbereidingen zijn mogelijk. Tongschar kan je frituren, pocheren, stomen en bakken.
Eén tot twee keer per week vis eten is ideaal voor de gezondheid. Tongschar is een zeer magere vissoort die veel eiwitten, vitaminen en mineralen bevat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.