Rode poon – Knorhaan

rode_poonRode poon is verkozen tot Vis van het jaar 2017 (werd al eens verkozen tot Vis van het jaar, in 2012), een bijzonder stevig maar klein visje. In 2016 voerden Vlaamse vissers zo’n 1.241 ton rode poon aan in binnen- en buitenlandse havens. De vis wordt doorgaans mee gevangen met pladijs en tong, maar er zijn ook technieken om gericht op de rode poon te vissen. De aanvoer van rode poon is het sterkst in de periode oktober tot april. Hij wordt vooral gevangen in het Engels Kanaal en in de Noordzee.
Deze Noordzeevis is gemiddeld tussen de 30 en 70 cm lang en weegt 200 à 500g. In tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden, is de rode poon niet rood maar eerder bruin van kleur. Hij kreeg zijn naam door een nauwe verwantschap met de Engelse poon, die wel rood is. De poon heeft een dikke en vrij harde kop die met beenplaatjes is bepantserd en waaiervormige borstvinnen, waarmee hij over de zeebodem ”loopt”. Een andere typisch kenmerk is hun knorrend geluid, veroorzaakt door het trillen van hun zwemblaas. rode-poonfiletVandaar dat rode poon ook knorhaan wordt genoemd. Rode poon wordt meestal in zijn geheel verkocht en wordt ter plaatse gekuist en gefileerd. Het visvlees is stevig, heeft een diepe smaak en leent zich uitstekend voor vissoep en visstoofpotje. Verder is de vis heerlijk op het vel gebakken op een grillpan of in zijn geheel geroosterd op de barbecue. De vis kan op veel manieren bereid worden: in de pan, in een gewone oven, in een microgolfoven, in papillot, gepocheerd, gestoomd ….