Nijlbaars

victoriabaars43De victoriabaars of nijlbaars komt oorspronkelijk uit de Nijl, maar is nu wijd verspreid in alle Afrikaanse meren en rivieren. Dus naast de Nijl (vandaar de Engelse naam) ook in de Volta en de Congostroom en bovendien in de vele brakwatergebieden. In de jaren ’50 werd hij uitgezet in het Victoriameer in Oeganda, waar hij in geen tijd het hele meer leeg vrat.
Vandaag wordt hij ook veel gekweekt, helaas niet altijd met respect voor de lokale visserij. Het neemt niet weg dat de victoriabaars, die makkelijk kan worden gebakken en geroosterd, bij ons zeer populair is geworden.victoriabaarsfilet43
Kan tot respectabele lengte uitgroeien: bijna 2 meter lang bij een gewicht van ongeveer 200 kg. Gemiddeld weegt hij 40 kg, wordt geslachtsrijp vanaf 50 cm lengte en paait in het voorjaar.
Locaal wordt victoriabaars ook wel nijlbaars genoemd. Victoriabaars heeft vrij vast visvlees en wordt in visfilets verkocht. De visfilets zijn qua smaak te vergelijken met roodbaars. Victoriabaars wordt vers ingevoerd uit Afrika.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.