Makreel

makreelDe makreel (ook wel “gewone makreel” of “Atlantische makreel” genoemd) is een straalvinnige vis uit de orde der baarsachtigen.
Deze vis heeft een rond en langwerpig lichaam met twee rugvinnen en een aantal kleine vinnen, die van de achterste rugvin en de aarsvin naar de staart lopen. De staart is halvemaanvormig en heeft een klein kieltje aan de basis van iedere vinlob, maar geen kiel aan de zijkanten van het lichaam voor de staart. De voorste rugvin heeft 11 tot 13 slanke stekeltjes, de staartvin is diep ingesneden. Het maximale geregistreerde gewicht is 3400 gram, de maximaal vermelde leeftijd is 17 jaar. Hij wordt 30 tot 50 cm lang. makreelfiletHet ontbreken van een zwemblaas is karakteristiek voor de makreel. Hij heeft een prachtige groenblauwe rug die wordt onderbroken door donkere golvende lijnen.De makreel is van groot commercieel belang en een populaire vis voor de consumptie. Bij vrijwel alle viskramen wordt de vis verkocht. Het vlees bevat zeer veel vitamine B12. Het rode visvlees van de makreel bederft heel snel; om deze reden wordt de meeste makreel gestoomd verkocht.