Hondshaai

HondshaaiDe Hondshaai is een kleine haaiensoort uit de familie van de Kathaaien. Hondshaaien zijn nachtactief en eten meestal schaal- en weekdieren en pieren, soms eens een visje. Hij is een van de kleine haaien die voor onze kust leven. Groot is hij echter niet: gemiddeld 75 cm en uitzonderlijk 1 meter lang. Zijn lichaam is glad, langgerekt en slank en 3 kg zwaar. De bovenzijde is lichtbruin met opvallende kleine donkerbruine vlekken. Wegens zijn vlekkenpatroon wordt deze haai ook wel de kleingevlekte kathaai genoemd. Andere benamingen: hondje, vroeger bestempelde men deze soort onterecht als zeepaling
Bij het woord haai denkt men al snel aan het roofdier dat de zeeën terroriseert. Afgezien van deze eerder kwalijke reputatie is de haai in veel keukens een geliefde vissoort. In hun geheel worden de honds- en doornhaai gevild en onthoofd verkocht. Ze zijn daarbij moeilijk van elkaar te onderscheiden. Ook qua smaak is er geen verschil. De haai behoort tot de kraakbeenvissen. Dat maakt dat de haai geen benige graten heeft.
Ten zuiden van Noorwegen tot in de Middellandse Zee, Zwarte Zee en Senegal kan men hondshaai aantreffen, maar evenzeer aan onze kusten. Vijftig jaar geleden hadden we in Europa nog een jaarlijkse aanvoer van 60.000 ton. Vandaag is dat amper 10.000 ton. Onze vissers beperken zich tot een aanvoer van om en bij de 500 ton.
Haai wordt het hele jaar aangevoerd. De lente- en zomermaanden zijn daarbij de piekmomenten.
Meestal is de hondshaai reeds schoongemaakt, het beste is de vis in moten te verwerken. Indien je de vis zelf fileert, werk dan altijd van de binnenzijde naar buiten. Zijn vel voelt aan als schuurpapier en zorgt ervoor dat je mes direct bot is.hondshaai_filet
Vroeger werd hondshaai dikwijls als zeepaling aangeboden in de handel. Door de nieuwe wetgeving op visbenamingen moeten deze haaitjes volgens hun soortnaam genoemd worden en mogen ze niet meer verkocht worden als zeepaling.
Hondshaai heeft een tamelijk slap visvlees – oppassen dus met bereidingstijden – maar smaakt uitzonderlijk lekker! Bereidingstoepassingen zijn enorm uitgebreid. Van ragouts en dikke wintersoepen over gerookte bereiding tot opgelegd in het zuur. Je kan deze o.a. bakken in de pan of laten garen in de stoofpan of de oven. Net zoals paling heel lekker in een romige saus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.