Geep

geep43Geep is een magere, smakelijke zeevis die zowel gegrild, gestoofd als gerookt erg lekker is. De rug is donkergroen, de zijkanten zijn lichter met een zilveren glans. In de zomer komt de geep algemeen voor in de Noordzee en daarom is hij vanaf eind april vers te verkrijgen. Daarom heeft deze vis de bijnaam ‘meivis’ gekregen. Twee andere benamingen zijn: sneppe, vanwege de spitse snavel of groengraat, vanwege de groengekleurde graten. Laat je dus niet afschrikken door de groene kleur van de graten en wervelkolom, dit is normaal bij de geep.
Deze makreelachtige vis wordt meestal door de vishandelaar schoongemaakt. Het schoonmaken van de vis is geen vanzelfsprekend klusje. De schubben van de geep komen gemakkelijk los en plakken soms dagenlang vast aan de handen.
Om de geep te bereiden wordt hij in vingerlange stukken gesneden. Hij wordt bij voorkeur in de bloem gerold en gebakken. Gerookte geep is een echte lekkernij. U kan geep bakken, stoven of grillen. Bovendien leent geep zich uitstekend voor de bereiding van vissoepen.
Vis moet bewaard worden op een temperatuur tussen 2°C en 4°C. De vis zou zeer vers gegeten moeten worden: idealiter nog op de dag van de aankoop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.