Palmsuiker

palmsuiker43Palmsuiker erg veel gebruikt in de Aziatische keuken, is een suiker die oorspronkelijk werd gewonnen uit het sap van de suikerpalm (arenga) en de dadelpalm, dat uit de afgehakte plaatsen van de bloeiwijzen lekt. Tegenwoordig wordt de suiker ook gewonnen uit het sap van de sagopalm en de kokospalm (gula kelapa – kokosnootsuiker). Dat sap wordt verzameld en sterk ingekookt tot er dikke, bruine pasta overblijft en dan in blokken of schijven te gieten om uit te harden. De zo gewonnen palmsuiker is zachter en brokkeliger dan gewone suiker en heeft een ander soort zoetheid dan witte suiker; heeft ook een zoutige toets. De kleur kan variëren van licht tot donker. Maar hoe lichter de kleur, hoe meer de smaak naar gewone suiker neigt. Smaak en kleur hangen af van uit welke palmsoort de suiker wordt gewonnen. Verder kan de suiker zacht en kleverig of hard zijn.
Thailand tot Indonesie gebruikt palmsuiker als zoetstof voor allerlei gerechten, waarbij de Thaise soort lichter van kleur is dan de Maleisische of Indonesische. kokosnootpalmsuiker43In de Thaise keuken is palm- en koskosnootsuiker (nahm dtahn bpeep/buk en nahm dtahn maprao) onderling vervangbaar. Het wordt gebruikt voor het zoet maken van voedsel om het in balans te krijgen met zoutsmakende vis. Ook wordt het gebruikt in snoepgoed en nagerechten.
In Indonesië wordt palmsuiker ook gewonnen uit Borassus (Palmyra palm), dat bekend staat als Gula Jawa (Javaanse suiker) of gula merah (rode suiker) en gebruikt in de Javaanse keuken.
Palmsuiker benamingen: in Myanmar noemt men het ‘jaggery of tanyet’, in Noord- India ‘gur’, in Zuid-India ‘panai vellam of karruppu kati’, in Indonesië ‘gula jawa, gula aren, goela djawa of gula merah’, in Maleisië ‘gula melaka of gula anau’, in Sri Lanka ‘jaggery, kitul-hakuru, tal-hakuru of pol pani’, in Thailand ‘nam taan pep, nam taan bik of nam taan mapraow’ en zo zijn er nog vele benamingen…
Palmsuiker is te gebruiken in zoete en hartige gerechten. De combinatie met chilis en daun jeruk/citroengras is super. Bijvoorbeeld om sambal badjak te maken of Pad Thai.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.