Wijngaardslak

wijngaardslakDe slakken behoren tot de weekdieren. Er bestaan veel verschillende soorten slakken, maar ze zijn zeker niet allemaal eetbaar. Het is vooral de wijngaardslak of escargot de Bourgogne die in de keuken vaak gebruikt wordt.
De wijngaardslak is een op het land levende slak die behoort tot de familie tuinslakken. De wijngaardslak is een relatief grote soort die een grijsbruine lichaamskleur heeft, het huisje is lichtbruin van kleur met lichtere strepen.
De wijngaardslak werd bij de Romeinen gezien als een delicatesse. De Romeinen hadden speciale transportkistjes om ze te vervoeren. In Romeinse ruïnes, onder meer in Rheinbach in de Eifel, zijn grote hoeveelheden lege huisjes van wijngaardslakken en segrijnslakken gevonden. Men gaat ervan uit dat de dieren door de Romeinen in grote delen van Europa zijn uitgezet.
In de 17e eeuw werden de dieren veel gegeten. Hiertoe werd de wijngaardslak op veel plaatsen op landgoederen uitgezet. Tegenwoordig nog worden de dieren ook veel gegeten, met name in Frankrijk. Even zag het er naar uit, dat een van Frankrijk’s meest geliefde slakkensoorten, de wijngaardslak met uitsterven werd bedreigd. Maar onverwacht goede resultaten, in het laatste kwart van de vorige eeuw, met het kweken van slakken heeft ertoe geleid, dat de klassieker van de Bourgondische keuken niet van de menukaarten in de bistro’s geschrapt hoeft te worden.
Slakken worden vandaag de dag in grote hoeveelheden gekweekt. In Frankrijk, maar ook in België en zelfs in Nederland zijn er heuse slakkenkwekerijen.
De wijngaardslak komt oorspronkelijk voor in zuidelijk en centraal Europa maar is door menselijk handelen over verschillende werelddelen verspreid. De soort komt ook in België en Nederland voor en is in beide landen de grootste landslak maar is hier erg zeldzaam. Verder naar het zuiden en oosten komt de soort in Europa meer algemeen voor. De wijngaardslak is een bewoner van warme streken en komt voor in kalkrijke gebieden die voorzien zijn van vegetatie maar niet te dicht begroeid zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.