Reuzengarnalen

Er zijn vele soorten garnalen te koop. Aan de ene kant zijn er de garnalen uit koud, zout water, zoals de Noordzeegarnaal en de steurgarnaal. Aan de ander kant zijn er de reuzengarnalen. Ook hier vinden we twee belangrijke soorten terug.

  • gamba43De garnalen uit de warme zeeën rond Spanje en Afrika zijn hier gekend onder de naam gamba (rechtse foto). Gamba’s zijn reuzengarnalen met stevig en sappig vruchtvlees. Gamba’s lijken een beetje op scampi zonder kop (enkelvoud scampo, meervoud scampi: niet scampi’s!!). De twee worden soms dan ook met elkaar verward. Je kunt de twee schaaldieren wel onderling verwisselen in je gerechten. Je kunt gamba’s koken, bakken, frituren, smoren in een lekker sausje of rauw eten. Vooral met pasta zijn ze een echte lekkernij. Vergeet verse gamba’s niet te pellen. Verwijder eerst de kop, duw met je duimen de pootjes uit elkaar tot het pantser breekt. Pel er dan de schaal af en verwijder de staart en het donkere darmkanaal. Gamba’s zijn heel gezond. Ze zijn rijk aan eiwitten. Deze reuzengarnaal wordt hier meestal in diepvries aangeboden in zijn geheel, dus met kop. Bereid ze onmiddellijk na het ontdooien, want gamba’s bewaren niet lang.
  • scampi-43Een andere reuzengarnaal komt uit Azië waar hij leeft in zoet water. Deze garnaal is in België bekend onder de naam scampi, grote zoetwatergarnalen (uiterst rechtse foto). Ze worden overal ter wereld op grote schaal gekweekt. De fijne, lange scharen en de kop zijn al verwijderd als je ze diepgevroren koopt (ze worden zowel gepeld als ongepeld aangeboden). Je vindt daarom vaak de vermelding “scampistaarten” terug op de verpakking. Je kan de scampi op vele manieren klaarmaken: geroosterd, gesauteerd of in een romige saus blijven ze een klassieker in de Belgische keuken. Er zijn echter twee belangrijke zaken waarop je best let bij de bereiding. Ten eerste, zorg dat het zwarte darmkanaaltje verwijderd is, want dat kan een bittere smaak nalaten. En ten tweede, hou de bereidingstijd zo kort mogelijk. Een te lange gaartijd maakt scampi taai en minder smakelijk.
    Verwar de scampi niet met gamba’s (reuzengarnalen gekweekt in zeewater) of langoustines (kleine zeekreeftjes).

Schalen en koppen van reuzengarnalen niet weggooien, want het is de ideale basis voor een rijke garnalenbouillon. Je kunt reuzengarnalen op allerlei manieren heerlijk bereiden: bakken, op de barbecue, gefrituurd, gesmoord, … Als je ze in een saus laat mee garen, dan zeker niet te lang, anders worden ze taai. Maak ze altijd vlak voor het serveren klaar en warm ze nooit achteraf op, want dan worden ze draderig en smakeloos.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.