De mossel is het meest bekende en geliefde schelpdier. Er is niets heerlijkers dan de geur van een pot sappige mosselen. Het traditionele mosselseizoen loopt van juli tot februari. Mosselen die u vers in de winkel koopt zijn zandvrij en ontdaan van hun baard (byssusdraden). De mosselen hoeven slechts goed gespoeld te worden om uitwendig schoon te zijn. Verwijder de mosselen waarbij de schelpen stuk zijn. De mosselen die openstaan, moeten even gecontroleerd worden. Openstaande mosselen hoeven niet per definitie weggegooid te worden. Houd de open mosselen met de bolle kant even onder de koude waterstraal, tik even tegen de schelp. Sluit de mossel zich, dan is hij nog vers en geschikt voor consumptie. De mosselen die open blijven, moet je weggooien. Mosselen worden onderverdeeld volgens grootte met volgende benamingen (van klein naar groot en van goedkoop naar duur): extra, super, imperial, jumbo en goudmerk. Voor een geslaagd etentje reken je best tussen de 1 à 1.25 kilo mosselen per persoon. Mosselen kunnen op de volgende manieren genuttigd worden: gekookt, gebakken, gestoofd, gefrituurd en soms rauw.