Garnalen

steurgarnaal43Er zijn vele soorten garnalen te koop. Wist u dat er wereldwijd ongeveer 1950 soorten garnalen zijn, waarvan er 300 door de mens gegeten worden?
De garnalen onder deze categorie zijn garnalen uit koud, zout water, zoals de Noordzeegarnaal en de steurgarnaal.

  • De steurgarnaal wordt vooral ingevoerd uit Denemarken en IJsland. De steurgarnaal is groter dan de Noordzeegarnaal en heeft een roze kleur.
  • De grijze Noordzeegarnaal is een onovertroffen lekkernij, toch de Belgische. Noordzeegarnalen - grijze garnalen43De Belgische garnalen worden ’s nachts gevangen en onmiddelijk op het schip in zeewater gekookt, zonder bewaarmiddelen of zout toe te voegen. Vervolgens worden de garnalen naast elkaar uitgespreid in een grote bak met kippengaas om af te koelen. ’s Ochtends worden ze ongepeld verkocht op de vismarkt. Ongepelde Belgische Noordzeegarnalen mogen niet blinken of kleven bij aankoop. Belgische grijze Noordzeegarnalen zijn een (dure) lekkernij die elke kenner weet te appreciëren, maar die enkel te vinden is in een paar gespecialiseerde vishandels, gerenommeerde restaurants of rechtstreeks bij de visser aan de kust. Ze hebben een beperkte houdbaarheidsdatum en moeten bij voorkeur binnen de twee dagen na de aankoop worden opgegeten.
  • gepelde noordzeegarnalen43De meeste Noordzeegarnalen worden echter door Nederlandse vissers gevangen, gekoeld (of ingevroren) en vervoerd naar Marokkaanse pel-ateliers. Eenmaal gepeld worden ze, om de houdbaarheid te verhogen, behandeld met bewaarmiddelen en worden daarna op onze vismarkten verkocht. Belgische handenarbeid is veel te duur in vergelijking met het buitenland en op de Nederlandse manier van werken blijft een portie garnalen betaalbaar voor de consument, maar moet natuurlijk inboeten aan smaak!

Er wordt het hele jaar door op garnaal gevist, maar het hoogseizoen is ongetwijfeld de nazomer tot november: dan zijn de garnalen op hun dikst. Garnalen worden o.a. gebruikt voor de bereiding van garnaalcocktails, slaatjes, garnaalkroketten, bij vis en in sauzen.
Denk er bij aankoop aan dat van 1 kilo ongepelde garnalen, meer dan de helft in de vuilnisbak terechtkomt, tenzij u de schalen invriest en later gebruikt in een bouillon. Van één kilo ongepelde garnalen hou je 3 à 400gr over.
Voor het pellen van garnalen, breekt u eerst de staart af en vervolgens verwijdert u het schild. Je kunt, wanneer je weinig tijd hebt, de Noordzeegarnaal ook in gepelde vorm verkrijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.