Tamarinde-sap of tamarinde-pasta in potjes (keukentamarinde) koop je in een Aziatische speciaalzaak en misschien in de supermarkt. Tamarinde-pasta is direct te gebruiken, maar is iets geconcentreerder dan zelfgemaakt asemwater, dus even opletten dat je dan niet teveel gebruikt. Geen tamarinde-pasta, maak dan zelf tamarinde-sap met de tamarinde-pulp (zie ‘fruit en vruchten’: tamarinde): doe wat van het kleverige tamarindepulp (2 tl) in een kommetje en giet er wat heet water op (1 dl). Een vijftal minuutjes laten weken, dan met de vingers de pulp kneden, zodat zoveel mogelijk pulp oplost in het water. Daarna het sap door een fijn zeefje halen en opvangen in een kommetje (met een lepel zoveel mogelijk sap door de zeef duwen). Wat er in de zeef overblijft, mag je weggooien. Het dikke, donkerbruine, zurige, fruitachtige sap of ‘asemwater’ in het kommetje is nu klaar om te gebruiken.