Tabasco

tabasco-saus43Een klassieker onder de pikante sauzen! Tabascosaus is een pepersaus die azijn, pepers en zout bevat en op de markt gebracht door het familiebedrijf McIlhenny Company. Het product rijpt gedurende 3 jaar in eikenhouten vaten, waardoor het zijn karakteristieke geur en smaak krijgt. De smaak is te danken aan de rode pepertjes waarvan de saus wordt gemaakt. Tabascopepertjes worden vooral gekweekt in de Amerikaanse staat Louisiana, in het Cajun-gebied op Avery Islands, een kuststrook aan de Golf van Mexico. In het Indiaans betekent tabasco ’vochtige aarde’, die daar volop aanwezig is. Tabasco is dus geen merknaam maar een soortnaam. Er is slechts één fabriek ter wereld waar de Tabascosaus gemaakt wordt en dat is ook in Avery Island. Het exacte recept is een al honderd jaar goed bewaard familiegeheim.
Het is een van die producten die men altijd bij de hand moet hebben. De saus is in verschillende formaten van flessen (60 ml tot 1 gallon) en in verschillende varianten beschikbaar.
De varianten zijn:

  • gewoon rood of sterke Tabasco (2500-5000 op de scovilleschaal)
  • groene pepers of fijnere Tabasco (600-1200 Sc)
  • chipotle (met rookaroma, 1500-2500 Sc)
  • habanero (dubbel heet, 7000-8000 Sc) en
  • knoflook (1200-1800 Sc)

De saus is genoemd naar een bepaalde pepervariëteit (tabasco), die afkomstig is uit één van de staten van Mexico, Tabasco. De rode pepers die sinds het begin gebruikt worden om de saus te maken, zijn pepers van deze variëteit.
De zeer pikante rode saus die in kleine flesjes verkocht wordt, moet zuinig worden gebruikt. Teveel van de saus zou het gerecht wel eens helemaal oneetbaar kunnen maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.