Tuinbonen

tuinbonenTuinbonen zijn een typische seizoensgroente. Het tamelijk korte seizoen loopt van april-mei tot september. En dat komt goed uit, want de fris bittere smaak van verse tuinbonen past uitstekend bij allerlei zomerse salades en gerechten.
Tuinbonen zijn de zaden van een grote viltachtige peul. Anders dan andere bonen worden de peulen niet gegeten, enkel de grote bonen. De bonen zelf zijn omhuld met een taai vlies, ook dit vlies wordt verwijderd. Nochtans als de peulen jong zijn en de boontjes nog maar half ontwikkeld kunnen ze volledig gegeten worden.
Tuinbonen zijn op drie manieren verkrijgbaar: vers in de peul, gedroogd of in pot of blik in het bonennat. Verse tuinbonen doppen is een tamelijk tijdrovend klusje. Bij erg verse tuinbonen kun je de peul openen door op beide naden te drukken, maar meestal lukt dat niet. Snijd dan het puntje van de peul open door de naden heen en trek vervolgens de peul open. De peulen smaken lichtjes bitter door het looizuur en het is dit looizuur, dat je handen zwart kan doen verkleuren. Als je voor een aantal mensen aan het doppen bent kun je dus beter handschoenen dragen.Van 1 kg bonen krijg je ongeveer 350 g boontjes. Gedroogde tuinbonen moet je een nachtje laten weken in ruim water en daarna 30 à 45 minuten koken in water zonder zout. Tuinbonen komen ook gedroogd op de markt en kunnen zo verwerkt worden in stevige stoofschotels. Tuinbonen in pot kun je zo opeten, eventueel na verwarmen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.