Snijbonen

snijbonen43Snijbonen zijn familie van de sperziebonen. Oorspronkelijk komt de snijboon uit Zuid-Amerika. Dankzij Columbus is deze peulvrucht naar Europa gekomen.
Snijbonen zijn peulvruchten die groeien aan een bonenstruik die als kenmerk heeft dat hij snel de hoogte in slingert en dan nog het liefst rond een draad of staaf. De vruchten zijn brede platte lange gladde groene peulen met een zoete smaak en een uitgesproken aroma.
De naam “snijboon” is ontleend aan het feit dat de peulen vroeger gewoonlijk overdwars in smalle reepjes gesneden werden om zodoende de taaie draden tot korte stukjes te verknippen. Oude rassen vormen een draad doordat de rugnaad van de peul verhout (de rassen van tegenwoordig worden “draadloos” gekweekt). De snijbonen werden dan ingemaakt zoals zuurkool, om ze zo lang te kunnen bewaren.
Snijbonen behoren knapperig te zijn en stevig aan te voelen. Ze horen een heldergroene kleur te hebben en een gave schil zonder schimmels of onregelmatigheden. Slappe snijbonen zijn niet vers meer.
Om het aroma ten volle uit te spelen, kan je de reepjes beter niet te small versnijden (liefst zo’n 2 cm). Voorgesneden snijbonen zijn het lekkerst als je ze op de dag van aankoop eet. In de supermarkt kan men de snijbonen ook in kant-en-klare glazen potten, blikken of uit de diepvries krijgen.
Net als andere bonen zijn snijbonen zeer voedzaam. Ze bevatten naast koolhydraten ook veel eiwitten. Daarom zijn ze zeer geschikt als hoofdbestanddeel van een evenwichtige vegetarische maaltijd. Ze bevatten weinig calorieën en zijn rijk aan vezels. Ze bevorderen de spijsvertering en geven lang een verzadigd gevoel. Je kunt de bonen koken, roerbakken, stomen, blancheren, etc. Snijbonen eet je maar beter niet rauw. In rauwe bonen komt van nature een giftige stof voor die door het koken van de bonen onwerkzaam wordt. Bonen in pot en blik en uit de diepvries zijn niet meer rauw.

Recepten met snijbonen:

A – L

M – Z

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.