Spaghetti

spaghetti43Spaghetti (synoniemen: Vermicelli, Fide, Ristoranti, Vermicelloni, Filatelli, Vermicelloni giganti, Spaghettoni) is waarschijnlijk de bekendste Italiaanse pastasoort. De eerste vermelding gaat terug naar de negende eeuw. Hier wordt, in een Syrisch-Arabisch woordenboek spaghetti omschreven als “itriyya”, een product dat met scheepladingen tegelijk door Siciliaanse boeren wordt geëxporteerd. Waar spaghetti oorspronkelijk vandaan komt is een raadsel. Sommigen beweren dat de Chinezen hun noedels via de zijderoute hebben geïntroduceerd. De naam spaghetti zou van het Italiaanse “spaghetto” komen, waar het een meervoudsvorm van is. Spaghetto is het verkleinwoord van spago dat bindtouw betekent. Letterlijk vertaalt, betekent spaghetti dus bindtouwtjes.
In de hele wereld wordt spaghetti in één adem genoemd met bolognesesaus (of bolognaisesaus). Vreemd genoeg komt deze pastasoort in Italiaanse families nooit met deze saus op tafel. Daarvoor kiest met hoofdzakelijk tagliatelle. Om toeristen niet teleur te stellen is het gerecht wel in veel – meer of minder bonafide – toeristenrestaurants in de grote steden op de kaart te vinden.
Spaghetti bestaat in verschillende diktes, die vaak met een nummer worden weergegeven. Worden de spaghettisliertjes helemaal erg dun, dan gaan ze eerst spaghettini heten, en daarna “capelli d’angelo of capellini” (engelenhaar).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.