Macaroni

macaroni43Macaroni is een pastasoort, gemaakt van tarwebloem (idealiter van durumtarwe) en water.
Macaroni is tweeërlei:

  • Ten eerste is het een pasta in de vorm van gebogen buisjes/kromme pijpjes, ook wel gebroken macaroni of elleboogjes genoemd (elleboogjes vanwege haar vorm). De vormpjes ontstaan door het deegwaar door een matrijs te persen, waarna de deegsliertjes door middel van een scheefgeplaatste ring worden afgeremd. Je kunt er zowel hartige pastaschotels als zoete nagerechten mee maken. Macaroni-elleboogjes43
  • Ten tweede in Vlaanderen wordt de naam macaroni ook gebruikt voor lange, rechte, holle staafjes, met dezelfde dikte als de elleboogjes. Door hun buisvorm houden ze meer spoelwater vast en koelen ze beter af, zodat ze ook goed geschikt zijn voor koude schotels.

Historie macaroni: In Italië is maccherone een overkoepelende naam voor gedroogde holle pastasoorten, zoals bijvoorbeeld penne. macaroni-43Het lijkt er op dat de schrijfwijze “mac(c)aroni” in Engeland is ontstaan in de 18e eeuw door “The Maccaroni Club”, de spottende benaming voor modieuze jonge mannen die de “Grand tour” hadden gedaan en alles wat op dat moment zeer modieus was, “very maccaroni” noemden. Dat de benaming macaroni nu in veel landen buiten Italië geldt voor specifiek de korte elleboogvormige pastasoort heeft waarschijnlijk een Amerikaanse oorsprong, veroorzaakt door de keuze in 1937 van voedingsmiddelenfabrikant Kraft Foods om de korte elleboogvormige pasta te verwerken in hun kant-en-klaar maaltijd onder de naam “Kraft Macaroni and Cheese”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.