Olijfolie

olijfolieOlijfolie is een van de meest gewaardeerde producten van Italië. Olijfolie ademt niet alleen eeuwenoude traditie uit, ze wordt tegenwoordig ook wetenschappelijk erkend als een kostbare bron van gezondheid. Vooral in de gastronomie en de zuiderse keuken lijkt ze omwille van haar veelzijdigheid onvervangbaar. Aan de bereiding van olijfolie is in al die jaren niet veel veranderd. In tegenstelling tot veel andere vetten die in onze keuken gebruikt worden, heeft het geen negatieve invloed op de cholesterol. Omwille van de plantaardige oorsprong, bevat olijfolie hoofdzakelijk (mono) onverzadigde vetzuren, wat haar tot een vetstof met een interessante voedingswaarde maakt. Olijfolie bevat onder meer veel vitamine E. Olijfolie is goed voor alle gebruik als men maar weet voor welke soort. Hiervoor kan volgende indeling een nuttige leidraad betekenen:

  • Extra vierge olijfolie: bereidingen bij lagere temperaturen en koude bereidingen, omdat hitte de eiwitten in deze olie aantast en dus ook de smaak. Is goed voor sauzen, salades en tapenades. NOOIT gebruiken voor het bakken en braden bij hoge temperaturen, want dan komen er schadelijke stoffen vrij die nadelig zijn voor de gezondheid!
  • Franse extra vierge: door zijn milde smaak is hij zeer geschikt voor mayonaise en vinaigrettes.
  • Vierge olijfolie: de basisolijfolie voor hogere temperaturen, maar niet ‘te’ warme bereidingen. Ook geschikt voor koude sauzen, vinaigrettes en tapenades en bereidingen in combinatie met azijn.
  • Olijfolie, zuivere of gewone olijfolie genoemd: olie voor hoge temperaturen en dus geschikt voor bakken, braden, stoven van vlees, vis en groenten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.