Frituurolie

frituurolieFrituurolie is olie om in te frituren. Frituurolie bestaat meestal uit plantaardige oliën.
Er zijn diverse geschikte soorten olie om friet in te bakken, die elk een eigen smaak meegeven. Van belang is, dat het rookpunt van de olie hoger moet liggen dan de baktemperatuur van 180 °C. Het meest gebruikte frituurolie is zonnebloemolie, maar maïs- en arachideolie zijn ook veelgebruikte soorten. Olijfolie (gewone of “vierge”) kan ook prima, maar “extra vierge” olijfolie wordt afgeraden, omdat hierin schadelijke stoffen kunnen vrijkomen bij hoge temperaturen. De merk-frituuroliën zijn meestal een mix van oliesoorten, die goedkoop ingekocht kunnen worden op de wereldmarkt. Plantaardige olie vormt de beste keuze: bevat veel gezonder onverzadigd vet, een laag gehalte verzadigd vet (10 à 15 %) en weinig transvet.
Frituurolie kan na gebruik bewaard worden als je het zeeft en koel en donker bewaard. Het is aan te raden gebruikte frituurolie nooit aan te vullen met nieuwe olie. Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden. Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK’s. PAK’s zijn kankerverwekkende stoffen die kunnen ontstaan als je eten laat aanbranden. Dit kan bijvoorbeeld ook gebeuren tijdens het barbecueën.
Van frituren worden producten erg vet, wat veel calorieën levert. Frituurolie bevat vooral onverzadigd vet. Frituurolie is gezonder dan hard frituurvet, zoals ossenwit, dat vaak veel verzadigd vet bevat.
Het is aan te raden om geen extra vierge olijfolie te gebruiken bij het frituren. Bij het verhitten van deze olie tot 175 °C, kunnen schadelijke stoffen ontstaan.

Hoe uw frituurvet of -olie optimaal gebruiken?

  • Warm uw frituurvet of -olie tot maximum 185°C en idealiter niet hoger dan 175°C
  • Verlaag de thermostaat wanneer er niet gefrituurd wordt.
  • Verwijder ijs van diepvriesproducten en spoel de aardappelen met water voor het bakken.
  • Frituur niet te veel tegelijk, anders daalt de temperatuur van uw frituurvet of -olie te sterk.
  • Bak de frietjes niet te bruin. Goudgeel is ideaal.
  • Verwijder de verbrande bakresten uit de friteuse na elk gebruik.
  • Vermeng nooit verschillende oliën of vetten en en vul ze nooit aan bij gebruikte olie of vet.
  • Ververs de olie of het vet op tijd: gebruik hiervoor de aftelstrip.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s