Sesamzaad

Sesamzaad-gepeld43Sesamzaad komt uit de peulen van een tropisch kruid. Het kan wit, geel, rood, bruin of zwart van kleur zijn. Heeft een milde, nootachtige geur. De smaak komt nog meer wanneer men de zaden even roosterd. Naast calcium bevat sesamzaad ook vele andere mineralen, eiwitten en vetzuren (50%, waarvan meer dan 80% onverzadigde vetzuren). Sesamzaad is lekker om over rauwe of gestoomde groenten te strooien. Het wordt ook verwerkt in brood en op broodjes. Sesamolie is rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren.

  • Wit: Sesamzaad om te roosteren, bakken, paneren, …: Dit wit, gepeld sesamzaad heeft een milde, nootachtige geur en smaak. De smaak komt nog meer tot uiting bij geroosterde zaden. Deze zaden kan je zelf roosteren voor gebruik. Wit sesamzaad is een bekend onderdeel van de Arabische kruidenmix za’atar en het Japanse 7 kruidenpoeder. Geroosterd en gemengd met grof zeezout is dit gomasio (Goma shio). Chinezen gebruiken wit sesamzaad om mee te paneren of meng sesamzaad met honing en suiker in zoete gerechten zoals in India. Het is een aanrader bij aubergines, courgettes, vis, groene groenten, honing, citroen, noedels, peulvruchten, rijst, salades en zout.
    Gebruik van Sesamzaad: Witte sesamzaadjes strooien over brood of aan deeg toevoegen.
  • Zwart: Zwarte sesamzaadjes gebruiken: Zwart sesamzaad geeft smaak aan Chinese wok en rijstgerechten en geeft kip en vis een bijzondere korst. In Japan worden ze gebruikt bij Goma shio. Licht geroosterd zijn ze ook bijzonder in het deeg van zelfgemaakt plat brood of maak een knapperige topping voor brood van venkel, maanzaad en zwart sesamzaad. Zwart sesamzaad zorgt voor een unieke en bijzondere smaak en geeft een mooi uitzicht aan zelfgedraaide ijs. Zwarte sesam is lekker bij bonen, kip, aubergine, vis, groene groenten, honing, citroen, noedels, rijst, ijs, suiker en courgette. Werkt goed in combinatie met andere kruiden zoals kardemom, chilipoeder, kaneel, kruidnagel, koriander, gember, nootmuskaat, oregano, peper en tijm.
    Zwart sesamzaad roosteren voor betere smaak: Geroosterde zwarte sesamzaadjes versterken en verbeteren de smaak. Rooster 5 – 7 min. in een voorverwarmde oven op 160°C. Laat niet te lang roosteren omdat dit de zaadjes bitter maakt.
    Verschil tussen wit en zwart sesamzaad: Zwart sesamzaad heeft een rijke, volle smaak en geeft een verrassend aroma van noten. De smaak is meer uitgesproken dan bij de witte zaden. Het geeft een milde textuur aan gerechten. Zwart sesamzaad wordt veel gebruikt in China en Japan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s