Pijnboompitten

pijnboompitten43Pijnboompitten zijn witte eetbare zaadjes of pitten uit dennenappels van een bepaalde den, namelijk de parasolden of pijnboom. De pitten bevinden zich achter in de kegel, achter de houtachtige “schubben”. Door de kegels te schudden komen de pitten vrij. Vroeger gebeurde dat met de hand, tegenwoordig machinaal. De pitten hebben een licht harsachtige smaak en zijn rijk aan olie. Pijnboompitten zijn erg populair in Italiaanse gerechten, zoals pesto, maar ook (droog) licht geroosterd in slaatjes, sauzen en desserts.
Ze worden voornamelijk gekweekt in Siberië en China (Azië), in Pakistan (Midden-Oosten), in Turkije (Europa) en Noord-Amerika. De pitten die je in de winkel vindt, zijn meestal gepelde Europese pijnboompitten (Pinus pinea, Pinus gerardiana en Pinus koreaiensis) welke tamelijk duur zijn. Doordat het vrij arbeidsintensief werk is om de kleine pitten uit de pijnappels te halen en vervolgens te pellen, en de bomen daarbovenop ook niet commercieel geplant worden (het duurt bijna een mensenleven eer een pijnboom zaden voor consumptie afgeeft), zijn pijnboompitten vrij kostelijk.
Je moet wel oppassen met goedkope en Chinese pijnboompitten. Het eten van bepaalde soorten pijnboompitten kan een verstoorde smaak opleveren, die meerdere dagen of weken kan aanhouden. Deze smaakstoornis doet zich pas een of twee dagen na de consumptie voor. Er wordt een bittere, soms metaalachtige smaak ervaren. Deze verdachte pijnboompitten komen steeds uit China. De oorzaak is waarschijnlijk een verwarring tussen niet-eetbare (Pinus armandii) en hun eetbare soorten (Pinus koraiensis). De verdachte pijnboompitten zijn iets kleiner, zijn minder hoekig en hebben een wat minder frisse, eerder beige kleur. Dit probleem treedt nooit op bij pijnboompitten van Europese origine. Je kunt Chinese van Europese pitten onderscheiden door de vorm. Europese pitten zijn meestal lang en slank, Chinese pitten daarentegen zijn kort en dik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.