Zeezout

zeezout43Zeezout wordt gewonnen door zeewater te laten dampen en wordt gebruikt als een ingrediënt in de keuken. In het zeewater bevinden zich diverse zouten in opgeloste toestand. Zeezout bevat naast de natriumchloride waaruit het grotendeels bestaat, ook nog magnesiumchloride, natriumsulfaat, calciumchloride, magnesiumbromide uit het zeewater. Door deze samenstelling heeft zeezout een andere, meer aromatische, smaak dan gewoon keukenzout dat voornamelijk uit natriumchloride bestaat. Dat verklaart de smaak die in veel kookboeken met “zilt” wordt aangeduid. Het duidt gevoelsmatig de smaak van zeezout beter aan dan “zout”.
De rijke smaak van natuurlijk zeezout is in niets te vergelijken met de steriele smaak van industriëel zout. Of het nu fijn is of grof, zeezout is een onontbeerlijke specerij in de dagdagelijkse keuken, vanaf het koken tot en met het uiteindelijke kruiden. Zeezout wordt door sommigen beschouwd als een gezonder alternatief voor keukenzout.
Zout heeft de reputatie slecht te zijn voor je gezondheid. Dat is echter niet zo! Teveel zout gebruiken is daadwerkelijk slecht voor de gezondheid, maar te weinig gebruik van zout evenzeer. Bij verantwoord gebruik is het voor de meeste mensen zelfs gezond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.