Vanille

vanillestokjes43Vanille komt oorspronkelijk uit Mexico en is de gedroogde vrucht van de vanilleplant. De vruchten van de plant (er uitziende als peulen) worden onrijp geplukt en vochtig verhit, daarna langzaam gedroogd, waardoor een fermentatieproces optreedt. Hierdoor verandert de onrijpe niet-aromatische vrucht in een zwart en glimmend vanillestokje met een fijne geur en smaak.
Verantwoordelijk voor de fijne geur en smaak van de vanillestokjes is de vanilline, een reukgevende stof die te zien is als fijne kristalnaadjes op de buitenkant van het stokje. De stokjes dienen overlangs opgesneden te worden om het vanillemerg, de kleine, zwarte, aromatische zaadjes die er binnenin plakken, er met een mes uit te schrapen. Vanille van zeer goede kwaliteit is Bourbonvanille, afkomstig van het eiland Réunion, dat naast het eiland Madagascar ligt en dat vroeger Bourbon heette. Kwaliteitsvanille heeft een sterk smakend/geurend aroma. In de voedingsindustrie worden aan levensmiddelen meestal synthetische vanilline of vanille van mindere kwaliteit toegevoegd, omdat dit veel goedkoper is.
Vanillesuiker is suiker met vanillesmaak. Meestal is deze smaak afkomstig van synthetische vanilline en zou dus eigenlijk vanillinesuiker moeten heten. Aangezien natuurlijke vanille veel meer aromastoffen bevat dan alleen vanilline is er een smaakverschil tussen vanillesuiker van vanilline of van vanillestokjes. Vanillesuiker van vanillestokjes kan bereid worden door vanillestokjes samen met witte basterdsuiker in een pot te stoppen, na verloop van tijd zal de vanillegeur in de suiker trekken. De vanillestokjes zelf kun je zo zelfs enkele jaren bewaren. Vanillestokjes kun je hergebruiken, zeker als het vanillemerg er nog inzit. Droog de stokjes na gebruik af en steek ze opnieuw in een pot met suiker.
Geef de voorkeur aan lange, soepele (mogen niet breken bij het buigen van het stokje), donkerbruine vanillestokjes, die vettig aanvoelen. Ze geven je gerechten een heerlijk aroma. Gebruik vanille om smaak te geven aan zoetigheden, zoals room, gebak, taarten, roomijs, bavaroise en chocolade. En wat dacht je van pannenkoeken, wafels, beignets of zelfs confituur met vanille? Voeg het ook eens toe aan wit vlees, zoals kalfsvlees, vis of gevogelte. Gewoon heerlijk! Vanille mengt zich bovendien perfect met andere kruiden, zoals gember of kaneel. Bewaar vanillestokjes op een koele en donkere plaats.
Je vindt vanillestokjes gewoon in de supermarkt, maar er bestaat ook vanillepoeder, vanille-extract of vanillesuiker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.