Piment d’Espelette

piment-d'espelette-poeder43Een klein dorp in Frans Baskenland gaf zijn naam aan deze specerij: Espelette. Het is daar, en in 9 omliggende dorpjes, dat deze speciale kleine peper gekweekt wordt. Piment d’Espelette komt oorspronkelijk uit Mexico en kwam door Christoffel Columbus bij ons terecht in de 16e eeuw.
Piment d’Espelette vind je meestal in verse, gedroogde en gemalen vorm. Het ruikt naar paprika, maar heeft een veel intenser smakenpalet. Het is pittig, maar zeker niet pikant.
Piment d’Espelette is sedert 2000 beloond met het label ‘AOC’ en met ‘AOP’ sedert 2002. AOC of Appellation d’Origine Contrôlée is een Europese kwaliteitscontrole op landbouwproducten die moeten voldoen aan bepaalde productievoorwaarden en die moeten worden geproduceerd binnen een welbepaald geografisch gebied. AOP of Appellation d’origine protégée is de beschermde oorsprongsbenaming en beschermt streekproducten zoals piment d’Espelette tegen namaak (enkel binnen de EU).
Espelette chilipoeder (of piment d’Espelette of Ezpeletako biperra) is het sleutelingrediënt voor een geslaagde pipérade.
Heb je geen piment d’Espelette, gebruik dan een combinatie van ½ tl zoet paprikapoeder, ½ tl gerookt paprikapoeder en ¼ tl cayennepeper.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.