Kardemom

kardemom43Kardemom is een peul van een plant uit de gemberfamilie. Samen met saffraan en vanille behoort kardemom tot de duurste specerijen. Kardemom is een ingrediënt in kruidenmengsels zoals curry en garam masala. Kardamom smaakt puur en fris, maar tegelijk pikant met een warme, bitterzoete ondertoon. Kardemom geurt ook heerlijk kruidig en zoet. Je kunt kardemom kopen in de vorm van peulen, zaden of gemalen. In India is kardemom een belangrijk ingrediënt in vlees- en groentegerechten. In Noord-Europa wordt kardemom gebruikt om gebak extra smaak te geven, zoals kerststollen, cakes, koekjes, muffins en broodjes. In Arabische landen geeft kardemom smaak aan koffie voor gahwa, Marokkaanse of Turkse koffie. In oosterse gerechten wordt het gebruikt om vlees, vis en rijst op smaak te brengen.

  • kardemompoederKardemompoeder is klaar voor gebruik. De smaak en geur van kardemompoeder gaan vrij snel achteruit. Koop het alleen in kleine hoeveelheden en controleer (zo mogelijk) of het nog geurig is.
  • Peulen: Kunnen in z’n geheel mee gestoofd worden in gerechten, verwijder ze voor consumptie uit het gerecht, ze zijn licht bitter en stug.
  • Zaden: Haal de benodigde zaden pas kort voor gebruik uit de peulen en gooi de peulen weg.

1 tl kardemompoeder staat gelijk aan de zaden van 6 peulen. Geen kardemom gevonden, dan kan je in noodgeval 1/2 tl kaneel + 1/4 tl nootmuskaat nemen. Staat gelijk aan 1 tl kardemom.

Een gedachte over “Kardemom

  1. Ik stamp de peulen altijd in een vijzel. Je kunt de taaie buitenkanten er dan tamelijk makkelijk afpakken want die komen “bovendrijven”. En de zaadjes, waar het omgaat zijn nog niet helemaal poeder, maar kapot genoeg om zich lekker in het gerecht te verspreiden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.